Στόχος σεμιναρίου:

Το σεμινάριο στοχεύει στην εκπαίδευση κλινικών στην ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών και εφήβων με τη διεξαγωγή προβολικών δοκιμασιών.

Οι εκπαιδευόμενοι θα εκπαιδευτούν στη χορήγηση, βαθμολόγηση/ανάλυση και ερμηνεία των δύο κυριότερων προβολικών δοκιμασιών T.A.T. & RORSCHACH, ενώ αναφορά θα γίνει και σε άλλες συντομότερες προβολικές αξιολογήσεις.

Η εκπαίδευση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση και συζήτηση περιστατικών (κλινικών ή εθελοντικών) των εκπαιδευόμενων και της εκπαιδεύτριας, στο πλαίσιο ομαδικής εποπτείας.

 

Συμμετέχοντες:

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχολόγους με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος (αποστολή της άδειας με φαξ ή ηλεκτρονικά, μαζί με την υποβολή της αίτησης).

Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται κατόπιν ατομικής συνέντευξης. 

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

 

Διάρκεια - Έναρξη:

ένα εκπαιδευτικό έτος (Οκτώβριος - Μάιος), Οκτώβριος 2013.

Επιπλέον των προγραμματισμένων ωρών σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να υπολογίσουν και ώρες εξάσκησης στη χορήγηση των Προβολικών Δοκιμασιών.

 

Μέρες και ώρες διεξαγωγής:

Οι υποψήφιοι καλούνται να επιλέξουν ένα από τα δύο τμήματα παρακολούθησης:

  • Τμήμα εβδομαδιαίας παρακολούθησης, Τετάρτη, 15:00 - 19:00.
  • Ταχύρυθμο τμήμα με παρακολούθηση ενός τριημέρου το μήνα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, 10:00 - 15:00.

Οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ανακοινώνονται από την γραμματεία, κατά την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους.

Σε περίπτωση αλλαγής/αντικατάστασης ημερομηνίας διεξαγωγής, οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται από τη γραμματεία.

 

Κόστος συμμετοχής:

Το συνολικό ετήσιο κόστος ανέρχεται στα 1.250 €.

Η αποπληρωμή του κόστους συμμετοχής γίνεται ως εξής: 200 € προκαταβολή και 7 δόσεις των 150 €/έκαστη κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του σεμιναρίου. 

Σε περίπτωση που κάποιος από τους επιλεχθέντες για οποιονδήποτε λόγο ακυρώσει ή διακόψει τη συμμετοχή του η προκαταβολή δεν επιστρέφεται.

 

Περιεχόμενο:

Στο σεμινάριο περιλαμβάνονται θεματικές ενότητες που αφορούν στη δεοντολογικά και κλινικά ορθή χορήγηση των προβολικών δοκιμασιών και στην έγκυρη βαθμολόγηση, ανάλυση και ερμηνεία του προβολικού υλικού, μέσα από τη σύνδεσή του με σημαντικές πληροφορίες από το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του εξεταζόμενου, αλλά και την κλινική εικόνα του κατά την αξιολόγηση.

Μέσα από την ανάλυση των αφηγήσεων των ιστοριών του εξεταζόμενου στο Τ.Α.Τ. και των απαντήσεών του στο Rorschach, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν μια βαθύτερη, ψυχοδυναμική (κατά κύριο λόγο) κατανόηση για τα χαρακτηριστικά που απαρτίζουν την προσωπικότητα του εξεταζόμενου, τη συμπεριφορά του, τις σχέσεις του, το συναισθηματικό του βίωμα, την αίσθηση και την εικόνα που έχει για τον εαυτό του και τους άλλους, αλλά και την ικανότητά του για αντίληψη και έλεγχο της πραγματικότητας.

Η κατανόηση όλων αυτών οδηγεί στην ανάπτυξη πληρέστερων ψυχοδιαγνωστικών ή/και διαφοροδιαγνωστικών συμπερασμάτων, αλλά και κατάλληλων θεραπευτικών συστάσεων για τον εξεταζόμενο.

Όσον αφορά στην μέθοδο ανάλυσης και ερμηνείας του T.A.T. και του Rorschach, θα παρουσιαστούν τα γνωστότερα και ευρύτερα αποδεκτά συστήματα ερμηνείας του L. Bellak (για το Τ.Α.Τ.) και του J. Exner (για το Rorschach).

Στην ερμηνεία του Rorschach θα παρουσιασθεί επίσης και η προσέγγιση της θεματικής και ποιοτικής ανάλυσης.

Τέλος, περιλαμβάνεται εκπαίδευση στην γραπτή παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Το σεμινάριο ολοκληρώνεται με την ομαδική εποπτεία, όπου γίνεται παρουσίαση και συζήτηση περιστατικών (κλινικών ή μη) που θα φέρουν οι συμμετέχοντες και στα οποία θα έχουν χορηγηθεί το T.A.T. και το Rorschach, προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η ικανότητα των συμμετεχόντων στην ερμηνεία των δύο τεστ (ξεχωριστά αλλά και συνδυαστικά).

 

Εκπαιδεύτρια:

Σ. Διαρεμέ

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα Εκπαιδεύτριας:

Διαρεμέ Σταυρούλα 
Η Δρ. Σταυρούλα Διαρεμέ, MSc. MA, PhD, είναι Κλινικός Ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια.

Αποφοίτησε από τo Παν/μιο Αθηνών το 1989 και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία (MSc) στη Μεγ. Βρετανία (University of Warwick) και στη συνέχεια, στην Κλινική Ψυχολογία (MA και PhD) στις Η.Π.Α., από όπου αναδείχθηκε Διδάκτωρ της Σχολής Κλινικής Ψυχολογίας C.S.P.P. της πολιτείας της Καλιφόρνια,ς (California School of Professional Psychology/Allied International University) το 1995.

Από το 1996, προσφέρει τις υπηρεσίες της ως επιστημονικός συνεργάτης και μέλος της ΕΨΥΠΕ.

Για τέσσερα χρόνια (1995-99) προσέφερε διαγνωστικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους, νέους ενήλικες και οικογένειες στο Συμβουλευτικό Σταθμό Χολαργού της ΕΨΥΠΕ, ενώ έχει διατελέσει υπεύθυνη συντονισμού σε εθνικά και Ευρωπαικά διακρατικά προγράμματα έρευνας και εκπαίδευσης. της Εταιρείας .

Επί σειρά ετών, υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Παν/κής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νος. Παίδων ¨Αγία Σοφία¨ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, όπου δίδαξε στη βαθμίδα του Λέκτορα (ΠΔ407/85), επόπτευσε μεταπτυχιακούς φοιτητές, συντόνισε την εφαρμογή διετούς μεταπτυχιακού Προγράμματος της Κλινικής στην Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία και συνέγραψε πολλαπλές δημοσιεύσεις σε διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.

Η Δρ. Διαρεμέ έχει επίσης παραδώσει μαθήματα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας, του Τομέα Ψυχολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, στο Τμήμα Κοινωνικής-Κλινικής Ψυχολογίας, του Αριστοτελείου Παν/μιου Θεσ/νίκης, (ΠΔ407/85), καθώς και στην Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου (2012-13).

Από το 2012, στα πλαίσια εξειδίκευσης σε πλέον σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, εκπαιδεύεται στην Ψυχοθεραπεία Βασισμένη στην Εν-νόηση (Mentalization-Based Treatment/MBT) για ενήλικες (MBT Basic) και για εφήβους (MBT-Adolescent) στο Βρεττανικό Ινστιτούτο Anna Freud του Λονδίνου.

Από το 1996, η Δρ. Διαρεμέ δέχεται παιδιά, εφήβους, και ενήλικες στο ιδιωτικό της γραφείο, ενώ παράλληλα ασχολείται με την εκπαίδευση και κλινική εποπτεία επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

donation-banner2