ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

trip 1"Το Ταξίδι Από Το Ασυλο Στην Κοινότητα"

Γενική επιστημονική επιμέλεια: Ι. Τσιάντης

Επιστημονική επιμέλεια: Χ. Ασημόπουλος, Ε. Ζαχαριάς

Σκηνοθεσία: Δ. Βερνίκος

Έτος παραγωγής: 1994

Στις σκηνές της ταινίας διαδραματίζεται βήμα-βήμα όλη η εξέλιξη της διαδικασίας του αποϊδρυματισμού, η οποία καταγράφεται με τον τρόπο του ανθρωπολογικού «ντοκυμαντέρ». Ειδικότερα, αποτυπώνονται οι τραγικές ασυλικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν από την έναρξη του προγράμματος το 1991 και στη συνέχεια όλες οι μέθοδοι που αναπτύχθηκαν από τη διεπιστημονική ομάδα παρέμβασης για τον εκσυγχρονισμό του ιδρύματος και τη δημιουργία μονάδων κοινοτικού τύπου φροντίδας. Ως εκ τούτου, αποτελεί ένα χρήσιμο μέσο εκπαίδευσης επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε θέματα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης καθώς και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα αγωγής ψυχικής υγείας.

Σημειώνεται ότι η ταινία το 1996 έλαβε τη διεθνή διάκριση «Le prix integration» του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ ταινιών για την ψυχική υγεία στην Lorquin της Γαλλίας. Διατίθεται σε δύο κόπιες διαφορετικής χρονικής διάρκειας: 45΄ και 30΄ αντίστοιχα, στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά.

baby observ"Παρατηρώντας Το Βρέφος"

Γενική επιστημονική επιμέλεια: Ι. Τσιάντης

Επιστημονική επιμέλεια: Ε. Λάγιου-Λιγνού

Σκηνοθεσία: Δ. Βερνίκος

Έτος παραγωγής: 1999

 

Το βρέφος έρχεται στον κόσμο με προϋπάρχουσες ικανότητες και τάσεις, επινοεί ειδικά πρότυπα σχέσης με τη μητέρα που το φροντίζει και διαφοροποιεί τη μητέρα από τους άλλους. Η ταινία παρακολουθεί τις πρώιμες φάσεις της βιο-ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού, καταγράφοντας και αναλύοντας τόσο την προδιάθεση του βρέφους για επικοινωνία όσο και τη δυνατότητα της μητέρας να το συγκρατεί, να το κινητοποιεί, να αντέχει στους φόβους του και να ονειροπολεί για το μωρό της.

Η παραγωγή της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Παιδί - έφηβος και ψυχική υγεία» που αναπτύχθηκε με την αποκλειστική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen-Cilag και τη χορηγία της Johnson & Johnson. Η ταινία είναι χρονικής διάρκειας 40΄, διατίθεται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και αποτελεί χρήσιμο μέσο εκπαίδευσης ειδικών ψυχικής υγείας, παιδιάτρων, νοσηλευτών, βρεφοκόμων και νηπιαγωγών καθώς και μέσο ευαισθητοποίησης του κοινού στο πλαίσιο της αγωγής ψυχικής υγείας.

"Ένα Παιδί Μετράει Τον Κόσμο"

Γενική επιστημονική επιμέλεια: Ι. Τσιάντης

Επιστημονική επιμέλεια: Σ. Μπεράτη

Σκηνοθεσία: Δ. Βερνίκος

Έτος παραγωγής: 1999

Στην ταινία παρουσιάζεται και αναλύεται η ανάπτυξη του παιδιού από την ηλικία των 5 μέχρι 11 ετών. Το παιδί στη φάση αυτή αναμένεται φυσιολογικά να απομακρυνθεί από το στενό οικογενειακό περιβάλλον και να αναπτύξει ενδιαφέροντα και σχέσεις έξω από την οικογένεια. Επίσης, οι γνωστικές του λειτουργίες αναπτύσσονται και είναι σε θέση να μάθει και να συνθέσει τις γνώσεις του.

Με το τέλος της λανθάνουσας περιόδου το παιδί πρέπει να έχει ενταχθεί σε ομάδα φίλων, κατά κύριο λόγο του ίδιου φύλου, να μαθαίνει και να ευχαριστιέται την απόκτηση γνώσεων, να ξεχωρίζει το φανταστικό από το πραγματικό και να έχει συναίσθηση όσον αφορά τη συμπεριφορά αυτού που είναι σωστό και πρόσφορο σε σχέση με αυτό που είναι λάθος και απρόσφορο. Εάν αυτά τα βήματα δεν προχωρούν ικανοποιητικά κατά την πορεία της ανάπτυξης, υπάρχει πιθανότητα να αρχίζει κάποια ψυχοπαθολογία και επομένως συνιστάται έγκαιρη παρέμβαση, ώστε να απομακρυνθούν τα εμπόδια και η αναπτυξιακή διαδικασία να επανέλθει πάλι στο φυσιολογικό πλαίσιο.

Η παραγωγή της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Παιδί - έφηβος και ψυχική υγεία» που αναπτύχθηκε με την αποκλειστική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen-Cilag και τη χορηγία της Johnson & Johnson. Η ταινία είναι χρονικής διάρκειας 30΄, διατίθεται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και αποτελεί χρήσιμο μέσο εκπαίδευσης ειδικών ψυχικής υγείας και παιδαγωγών καθώς και μέσο ευαισθητοποίησης του κοινού στο πλαίσιο της αγωγής ψυχικής υγείας.

donation-banner2