Το πρόγραμμα εστίασε στην έγκαιρη προληπτική παρέμβαση σε παιδιά και οικογένειες υψηλού κινδύνου ψυχοκοινωνικών δυσλειτουργιών, η οποία θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας διότι:
Αποτέλεσε πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας με σκοπό τη δημιουργία και αξιολόγηση μιας διεθνούς υπηρεσίας που θα ασχολείται με:
α) την προαγωγή της υγείας, της ανάπτυξης και της ψυχοκοινωνικής προσαρμογής των παιδιών και των οικογενειών,
β) την έγκαιρη πρόληψη των συναισθηματικών προβλημάτων και προβλημάτων συμπεριφοράς των παιδιών και
γ) την έγκαιρη παρέμβαση σε αυτά τα προβλήματα.
Συμμετέχουσες χώρες στο πρόγραμμα ήταν: η Ελλάδα (συντονίστρια χώρα), η Αγγλία, η Φιλανδία και η Κύπρος και συνεργαζόμενες η Σερβία και το Mαυροβούνιο.
Βασικοί στόχοι και ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ήταν:
Επίσης, πραγματοποιήθηκε μελέτη που στόχευε στην κατάρτιση και ανάπτυξη μεθόδων έγκαιρης διάγνωσης συνθηκών κινδύνου και έγκαιρης προληπτικής παρέμβασης σε παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη.
Σκοπός της ήταν, με την ανάπτυξη των μεθόδων αυτών, να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και να ενσωματωθούν στις υπάρχουσες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας. H εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα έγινε με τη συνεργασία Επισκεπτριών Υγείας του ΙΚΑ, του ΠΙΚΠΑ και του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
Δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης : Puura, K., Davis, H., Papadopoulou, K., Tsiantis, J., Ispanovic, V., Rudic, N., Tamminen, T., Turunen, M., Dragonas, Th., Paradisiotou, A., Visakou, S., Day, C., Roberts, A., Cox, A. (2001). "The European early promotion project: A new service for promoting children's mental health in primary health care", Infant Mental Health Journal, 2001.