Το Θεραπευτικό Κέντρο Ημέρας Εφήβων "Ωρίωνας" είναι Μονάδα Ψυχικής Υγείας που παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά και εφήβους 11-16 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι είναι δυνατόν να αφορούν ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών. Εξαιτίας αυτών των δυσκολιών και σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ειδικά προγράμματα και υπηρεσίες πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης, συνήθως οι έφηβοι αυτοί οδηγούνται έξω από το σύστημα εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο όξυνσης των ψυχικών προβλημάτων και κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Στόχος των υπηρεσιών του Κέντρου είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση και η υποστήριξη της προσαρμογής των παιδιών και των εφήβων στους κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Υπηρεσίες και δραστηριότητες: 

Ειδικότερα παρέχονται οι ακόλουθες υπηρεσίες: 

Διαγνωστικές εκτιμήσεις 

* Παιδοψυχιατρική αξιολόγηση 
* Ψυχολογική εκτίμηση 
* Ψυχοπαιδαγωγική αξιολόγηση 

Θεραπευτική αντιμετώπιση 

* Παιδοψυχιατρική παρακολούθηση 
* Ατομική ψυχοθεραπεία 
* Θεραπευτικές ομάδες 
* Οικογενειακή θεραπεία 
* Συμβουλευτική γονέων 

Ημερήσιο θεραπευτικό πρόγραμμα 

* Θεραπεία μέσω τέχνης 
* Ψυχοκοινωνική αποκατάσταση 
* Ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα 
* Σχολικό πρόγραμμα Εκπαίδευση - Συνεργασία με το 7ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας αποτελεί αναγνωρισμένη μονάδα ένταξης και εκπαιδευτικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων με ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Σκοπό έχει να εντάξει τους εφήβους στους ρυθμούς της καθημερινότητας και να προωθήσει τη γνωστική τους εξέλιξη ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους. Στόχος είναι οι αποκτούμενες δεξιότητες να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται ο έφηβος.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Κέντρο παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 11-16 ετών, με τα ακόλουθα προβλήματα ψυχικής υγείας: 

* Ψυχώσεις (όταν δεν απαιτείται νοσηλεία) 
* Διαταραχές της διάθεσης και του συναισθήματος (π.χ.κατάθλιψη) 
* Διαταραχές ανάπτυξης με καλή λειτουργικότητα 
* Δυσκολίες στις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις 
* Δυσκολίες προσαρμογής σε ψυχοπιεστικά γεγονότα 

Επισημαίνεται ότι δεν παρέχονται υπηρεσίες σε παιδιά και εφήβους που παρουσιάζουν οξεία ψυχιατρική συμπτωματολογία σε περίοδο κρίσεων των οποίων η αντιμετώπιση απαιτεί ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, μέτρια ή σοβαρή νοητική υστέρηση, βαριά αυτιστική συμπτωματολογία των οποίων η αντιμετώπιση απαιτεί εξειδικευμένο πρόγραμμα σε ειδικά πλαίσια, προβλήματα εξάρτησης από τοξικές ουσίες που χρειάζονται εξειδικευμένα προγράμματα, καθώς και παραβατική συμπεριφορά σε υψηλό βαθμό. 
Είναι απαραίτητη η συναίνεση του εφήβου προκειμένου να παρακολουθήσει το πρόγραμμα.

Το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας Εφήβων 'Ωρίωνας'

Το προσωπικό που στελεχώνει τις λειτουργίες του Κέντρου Ημέρας αποτελείται από ειδικούς της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου. Ειδικότερα, η θεραπευτική διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου αποτελείται από παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχοθεραπευτές, ψυχοπαιδαγωγό και ειδικούς θεραπευτές.

Η ομάδα του προσωπικού, στο πλαίσιο του έργου της και ανάλογα με τις απαιτήσεις που θέτουν οι ειδικές ανάγκες των παιδιών και των εφήβων με προβλήματα ψυχικής υγείας, των οποίων έχει αναλάβει τη θεραπευτική φροντίδα και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, συνεργάζεται με οργανισμούς και επαγγελματίες του τομέα των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου ή για την υποβολή αιτημάτων σχετικά με την ένταξη παιδιών και εφήβων στο θεραπευτικό πρόγραμμα μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο (210) 6812237 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00 π.μ. - 16:00 μ.μ.

Το Κέντρο Ημέρας Εφήβων 'Ωρίωνας' δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του επιχειρησιακού προγράμματος Υγεία Πρόνοια 2000-2006 (Γ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Παρουσιάσεις σε Συνέδρια - Επιστημονικές Εκδηλώσεις (2000 - 2007): 
Κοινωνικές Εκδηλώσεις 
Συγγρού 3, 15232 Χαλάνδρι Τηλ/Fax 210 - 6812237 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

donation-banner2