Για παιδιά με γονείς που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα.

Η Μελία ήταν μία από τις τρείς νύμφες που ανέθρεψαν στοργικά, με μέλι και γάλα, τον Δία όταν η μητέρα του τους εμπιστεύθηκε στο σπήλαιο της Δίκτης, στο όρος Αιγαίο στην Κρήτη»

 

Το λογότυπο του ξενώνα παιδιών «ΜΕΛΙΑ» είναι δημιουργία της εικονογράφου Βάσω Ψαράκη.

 

 

Όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, ολόκληρη η οικογένεια και ο τρόπος λειτουργίας της υφίσταται τις συνέπειες, ιδιαίτερα τα παιδιά και οι έφηβοι. Η συμβίωση με έναν γονιό που πάσχει από κάποιας μορφής σοβαρή ψυχική διαταραχή αποτελεί συχνά μια δύσκολη, ακατανόητη και μερικές φορές τρομακτική εμπειρία για τα παιδιά.

Ο Ξενώνας Παιδιών «Μελία» απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 5-12, των οποίων οι γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον γονεϊκό ρόλο, εξαιτίας των προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν. Ο μέσος όρος παραμονής είναι από μερικές βδομάδες μέχρι ένα χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οικογένειας.

 

Ο Ξενώνας «Μελία» δεν αποτελεί χώρο νοσηλείας και δεν μπορούν να φιλοξενηθούν παιδιά:

- Με οξεία ή χρόνια παιδοψυχιατρική συμπτωματολογία. 
- Με μέτρια και σοβαρή νοητική καθυστέρηση, καθώς και με αυτιστική συμπτωματολογία (βαριά διαταραχή στην επικοινωνία, βαριά στερεοτυπική και αυτοτραυματική συμπεριφορά). 
- Παιδιά με σοβαρά σωματικά προβλήματα (επιληψία μη ρυθμισμένη, αιμορραγική κολίτιδα, ψυχογενής ανορεξία με σωματική απώλεια βάρους).

 

Στόχοι:

- Δημιουργία ενός περιβάλλοντος, όπου το παιδί θα μπορεί να ανακαλύπτει και να κατανοεί τις δικές του ανάγκες και τα δικά του συναισθήματα. 
- Πρόληψη και αποτροπή της ψυχικής νόσου στα παιδιά που φιλοξενούνται. 
- Επαρκής πληροφόρηση στα παιδιά για το τι σημαίνει η ψυχική διαταραχή του γονέα και η αποκατάστασή της, ανάλογα με την ηλικίας τους. 
- Υποστήριξη των γονέων στον γονεϊκό τους ρόλο, στην αποδοχή της νόσου και στην ανάγκη τους για θεραπεία.

 

Απώτερος στόχος της λειτουργίας του Ξενώνα είναι:

- Η επιστροφή των παιδιών στο σπίτι και η επανασύνδεση με την οικογένειά τους ή όπου αυτό δεν είναι δυνατό η αποκατάστασή τους σε σταθερό πλαίσιο διαμονής. 

Λειτουργίες:

- Αξιολόγηση, διάγνωση και αντιμετώπιση των αναγκών του παιδιού, των γονέων και της οικογένειάς του, σε επίπεδο ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. 
- Φιλοξενία, φροντίδα και υποστήριξη στα παιδιά που οι γονείς τους πάσχουν ψυχικά και κάλυψη των εξατομικευμένων αναγκών μάθησης, εκπαίδευσης και δημιουργικής τους απασχόλησης. 
- Συστηματική συνεργασία της οικογένειας με τη διεπιστημονική ομάδα του Ξενώνα. 
- Διασυνδετική συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες της κοινότητας, με τις οποίες συνεργάζεται η οικογένεια και η δημιουργία υποστηρικτικού δικτύου για την οικογένεια (ψυχιατρικές υπηρεσίες ενηλίκων, παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, κ.α.). 
- Παρακολούθηση και υποστήριξη της αλληλεπίδρασης παιδιού-γονέων και της λειτουργικότητας της οικογένειας, όταν το παιδί επιστρέφει στο σπίτι του. 
- Ενημέρωση, ψυχοεκπαιδεύση και συμβουλευτική σε οικογένειες της κοινότητας, με γονείς που είναι ψυχικώς πάσχοντες, σε περιπτώσεις που δεν απαιτείται η φιλοξενία των παιδιών. 
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας για την ψυχική νόσο και τη σχέση γονέων-παιδιών.

 

Ο Ξενώνας «Μελία» στελεχώνεται από:

Παιδοψυχίατρο-υπεύθυνη της ομάδας, ψυχίατρο, ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή, νηπιαγωγούς, άλλους ειδικούς ψυχικής υγείας και οικοδέσποινα.

 

Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας:

- Τα παιδιά ανάλογα με το μαθησιακό δυναμικό και τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες μπορούν να φοιτούν σε σχολεία της κοινότητας. Όπου κρίνεται απαραίτητο, παρέχεται η δυνατότητα ενισχυτικής μελέτης ειδικής αγωγής ή κάθε άλλου είδους ειδική υποστήριξη. 
-Οργανώνονται παιδαγωγικές δραστηριότητες και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των φιλοξενούμενων παιδιών. 
- Ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών ενισχύεται με δραστηριότητες στην κοινότητα καθώς αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, αλληλεπίδρασης, επικοινωνίας και προσωπικών ενδιαφερόντων. 
-Υποστηρίζονται οι δεσμοί μεταξύ των παιδιών και των οικογενειών τους, μέσω επισκέψεων των μελών των οικογενειών και συγγενών τους στον Ξενώνα, αλλά και των παιδιών στο οικογενειακό τους περιβάλλον ή και στο χώρο νοσηλείας των γονέων.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη την μαμά και τον μπαμπά, ακόμη και αν αυτοί αντιμετωπίζουνψυχοσυναισθηματικά προβλήματα.

Οι ψυχικά πάσχοντες γονείς έχουν ανάγκη και δικαίωμα στο δεσμό με τα παιδιά και την οικογένειά τους.

Κοινωνικές εκδηλώσεις

Παρουσιάσεις σε Συνέδρια - Επιστημονικές Εκδηλώσεις

 

Ο Ξενώνας «Μελία» επιχορηγείται και εποπτεύεται από την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Διεύθυνση : Πιτυούντος 4 & Φαρκαδώνος, T.K. 111 42

τηλ: 2102135895.

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

donation-banner2