Γραμμή στήριξης παιδιών & εφήβων 116111
Είσαι παιδί ή έφηβος έως 18 ετών;
Θέλεις να μιλήσεις; Τώρα μπορείς!
116111: Τηλεφώνησε δωρεάν από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, όπου και αν βρίσκεσαι
Η ευρωπαϊκή «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» είναι μια συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών.
Λειτουργεί παράλληλα σε 19 ευρωπαϊκές χώρες.
Μπορεί να τηλεφωνήσει ανώνυμα οποιοδήποτε παιδί ή έφηβος νιώθει την ανάγκη βοήθειας, υποστήριξης ή συμβουλής σε θέματα ψυχικής υγείας, για οτιδήποτε μπορεί να τον απασχολεί, χωρίς κόστος από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο.
Θέλεις να μιλήσεις? Τώρα μπορείς!
Ξέρουν να ακούν. Μπορούν να βοηθήσουν.
Στις κλήσεις απαντούν απευθείας σύμβουλοι, αποκλειστικά επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι, οικογενειακοί σύμβουλοι).
Σκοπός της υπηρεσίας είναι να:
Τα θέματα για τα οποία καλούν τα παιδιά και οι έφηβοι είναι στην πλειοψηφία τους θέματα που έχουν να κάνουν με τη σχέση με τους γονείς τους καθώς επίσης και με την σχέση με τους συνομηλίκους.
Οι κλήσεις είναι ανώνυμες, που σημαίνει ότι αυτός που καλεί δεν χρειάζεται να πει το όνομα του ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που δεν επιθυμεί ο ίδιος. Επίσης, οι κλήσεις είναι απολύτως εμπιστευτικές, δηλαδή οτιδήποτε λέγεται στην συγκεκριμένη συνομιλία μένει μεταξύ του συμβούλου και του καλούντα.
Οι ώρες λειτουργίας είναι Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 14.00 το μεσημέρι έως τις 20.30 το βράδυ
Η «Γραμμή-Σύνδεσμος 801 801 1177» για την ψυχοκοινωνική υγεία παιδιών και εφήβων απευθύνεται αποκλειστικά σε γονείς και ενήλικες που θέλουν να μιλήσουν για κάποιο θέμα ψυχικής υγείας που τους απασχολεί σε σχέση με ένα παιδί ή έναν έφηβο.
Λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 9:30 το πρωί ως τις 20:30 το βράδυ και Σάββατο από τις 9.30 το πρωί ως τις 14.00 το μεσημέρι.
Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές και μπορούν να γίνουν από σταθερό τηλέφωνο από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, και το κόστος είναι μια αστική μονάδα, ανεξαρτήτως διάρκειας.
Απαντούν αποκλειστικά σύμβουλοι, επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
Κεντρικός στόχος της Γραμμής είναι η πρόληψη μέσω:
Στη “Γραμμή-Σύνδεσμος 8018011177” μπορούν να τηλεφωνήσουν:
Γραμμή για εκπαιδευτικούς 11130
Είναι μια γραμμή αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς που θέλουν να μιλήσουν για θέματα που αφορούν στον εκφοβισμό. Η γραμμή λειτουργεί καθημερινά από τις 08:30 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.
Παράπλευρες δραστηριότητες της Τηλεφωνικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας
Παράλληλα με την τηλεφωνική συμβουλευτική, η Συμβουλευτική Τηλεφωνική Υπηρεσία αναπτύσσει μια σειρά από δραστηριότητες για την προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, με στόχο την διεύρυνση των σχέσεών της με την κοινότητα, την ευαισθητοποίησή της σε θέματα για την ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών και των εφήβων και την συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν:
Ομάδα ειδικών ψυχικής υγείας βρίσκονται σε συνεργασία με σχολεία της Αττικής με τον στόχο της ενημέρωσης για τις διαθέσιμες Γραμμές Στήριξης για εφήβους αλλά και γονείς και καθηγητές αλλά και της ευαισθητοποίησης γονιών εκπαιδευτικών και εφήβων σχετικά με τις αναπτυξιακές ανάγκες και τα θέματα ψυχικής υγείας. Επίσης, ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα των σχολείων διοργανώνονται ομιλίες σε θέματα που μπορεί να απασχολούν ιδιαίτερα παιδιά γονείς ή και εκπαιδευτικούς. Αποστέλλεται ανά τρίμηνο σε 1100 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αττικής μια εφημερίδα-δελτίο επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς, «Έχετε Μήνυμα» στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύνδεσμος με Σχολεία».
Η Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2005.
Από τον Δεκέμβριο του 2009, η Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΨΥΠΕ περιλαμβάνει τη «Γραμμή-Σύνδεσμο 801 801 1177» και τη «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111».
Η «Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου» (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.), Επιστημονικό μη κερδοσκοπικό Σωματείο, είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που από το 1991 συμβάλλει στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και αναπτύσσει δραστηριότητες με τη λειτουργία νέων, πρότυπων υπηρεσιών (Κέντρο Ημέρας, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες κ.α.) και την υλοποίηση προγραμμάτων και παρεμβάσεων προαγωγής της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου.
Επιστημονικός υπεύθυνος της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. είναι ο κος Ι. Τσιάντης, Αν. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από τον Ιούλιο του 2013 οι γραμμές έχουν διαφοροποιηθεί ως εξής:
Η υπηρεσία λειτουργεί με τη χρηματοδότηση και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.