• 116 111

  Η ευρωπαϊκή «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» είναι μια συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών.

  Μπορεί να τηλεφωνήσει ανώνυμα οποιοδήποτε παιδί ή έφηβος νιώθει την ανάγκη βοήθειας, υποστήριξης ή συμβουλής σε θέματα ψυχικής υγείας, για οτιδήποτε μπορεί να τον απασχολεί,  χωρίς κόστος από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο.

 • 111 30

  Γραμμή αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς | 11130

  Είναι μια γραμμή αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς που θέλουν να μιλήσουν για θέματα που αφορούν στον εκφοβισμό.

  Η γραμμή λειτουργεί καθημερινά από τις 08:30 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

 • 801 801 1177

  Η «Γραμμή-Σύνδεσμος 801 801 1177» για την ψυχοκοινωνική υγεία παιδιών και εφήβων απευθύνεται αποκλειστικά σε γονείς και ενήλικες που θέλουν να μιλήσουν για κάποιο θέμα ψυχικής υγείας που τους απασχολεί σε σχέση με ένα παιδί ή έναν έφηβο.

  Λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 9:30 το πρωί ως τις 20:30 το βράδυ και Σάββατο  από τις 9.30 το πρωί ως τις 14.00 το μεσημέρι.

   

donation-banner2

antibullying

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:

STOP! ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ”

Το πρόγραμμα παρέμβασης για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού στα Δημοτικά Σχολεία αποτελεί το προϊόν των ερευνών που διεξήχθησαν στο πλαίσιο των δύο ερευνητικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων Daphne, τα οποία οργάνωσε και συντόνισε η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. . Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού.

Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος στα σχολεία έδειξε: μείωση της εκφοβιστικής συμπεριφοράς, αυξημένο αίσθημα ασφάλειας, ενίσχυση των διαπροσωπικών δεξιοτήτων των μαθητών, καλύτερο συναισθηματικό κλίμα στο σχολείο, καλύτερη κατανόηση του προβλήματος από τους εκπαιδευτικούς και καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους. Ερευνητικά δεδομένα των προγραμμάτων αυτών έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε σχετικές αναφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος προϋποθέτει τη συστηματική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών που θα το αξιοποιήσουν. Για τον λόγο αυτό, πριν την  έναρξη του προγράμματος είναι απαραίτητη η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που πρόκειται να το εφαρμόσουν.

Το εγχειρίδιο του  προγράμματος, που παρέχεται μετά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης,   περιέχει θεωρητικές γνώσεις για το φαινόμενο του εκφοβισμού, μεθοδολογικές οδηγίες καθώς και την αναλυτική παρουσίαση 14 βιωματικών εργαστηρίων που μπορούν να αναπτύξουν οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές στην τάξη. Το κάθε εργαστήριο διαρκεί 90 λεπτά και εστιάζει θεματικά σε μια από τις πολλαπλές διαστάσεις του εκφοβισμού.

Στη διάρκεια της εφαρμογής του προγράμματος οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν συμβουλευτική καθοδήγηση από μέλη της διεπιστημονικής ομάδας. Οι συναντήσεις προγραμματίζονται στο χώρο του σχολείου ανά δεκαπέντε μέρες.

Οι γονείς, αρχικά ενημερώνονται από τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος και συμμετέχουν στο εργαστήριο (13ο) που αφορά στην ενημέρωση για τον σχολικό εκφοβισμό από τα παιδιά τους  και τον εκπαιδευτικό. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης του σχολικού προγράμματος.

Οι θεματικές των εργαστηρίων είναι:

 1.       Εισαγωγή - Ενημέρωση για το πρόγραμμα
 2.       Υπογραφή συμβολαίου
 3.       Το έμβλημα της ομάδας
 4.       Διαφορετικότητα
 5.       Μιλώντας για τον εκφοβισμό και τη βία στο σχολείο
 6.       Ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη
 7.       Κατανόηση του φαινομένου του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο: ο ρόλος των παρατηρητών
 8.       Επιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο
 9.       Αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο - Ι
 10.   Αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο – ΙΙ
 11.   Αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο – ΙΙΙ: η δύναμη της ομάδας
 12.   Ηλεκτρονικός εκφοβισμός
 13.   Μιλώντας στους γονείς για τον εκφοβισμό και τη βία στο σχολείο: προετοιμασία της συνάντησης
 14.   Αξιολόγηση του προγράμματος

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.antibullying.gr

  H E.Ψ.Υ.Π.Ε. είναι μέλος των διεθνών οργανισμών:mhe-logo      eurochild-logo      ECCL-logo      chi-logo